Handhaving Support

Gemeente verhalen kosten door vandalisme niet

10-04-12

De meeste gemeenten doen ondanks ferme taal van het kabinet niet eens een poging om schade als gevolg van vandalisme op de daders te verhalen.

Gemeenten die dat wel doen, krijgen maar een fractie van het schadebedrag vergoed. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van eigen onderzoek. Vaak zijn de daders niet meer te vinden. En als een vandaal is veroordeeld, verwijst de strafrechter voor de schadevergoeding vaak door naar de civiele rechter, zegt wethouder van Zoetermeer Patrick van Domburg. “Het is gewoon te ingewikkeld.”

In die procedure gaat veel tijd en geld zitten. Reden voor veel gemeenten er maar vanaf te zien. Zoetermeer liep de afgelopen twee jaar zeven ton schade op, waarvan maar vierduizend euro terugvloeide in de gemeentekas.

 

Stoere praat

De G32, het samenwerkingsverband van de 32 grootste gemeenten, erkent het probleem. “Het is vooral stoere praat van dit kabinet. In de praktijk komt maar weinig geld terug in de gemeentekas,” zegt burgemeester Hubert Bruls van Venlo, die de G32 voorzit.

Ruim honderd gemeenten gaven aan RTL Nieuws het bedrag door dat ze jaarlijks kwijt zijn aan het repareren van vernielde gemeentelijke eigendommen. Het gaat bijvoorbeeld om kapotte prullenbakken, in brand gestoken bankjes en bekladde gebouwen.

Gemeenten waren vorig jaar 35 miljoen euro kwijt aan schade als gevolg van vandalisme. In 2010 was dat 33 miljoen euro. Het bedrag van 35 miljoen euro is waarschijnlijk hoger, omdat gemeenten niet alle schade door vernieling registreren.

Bron: Gemeente.nu 10-4-2012

Relevant nieuws